UV-schade & Pigmentatie

Hoe goed ben jij intrinsiek beschermd tegen de zon???

De UV-straling van de zon is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Jouw genen spelen een belangrijke rol bij het bepalen hoe goed je huid van nature kan omgaan met blootstelling aan zonnestralen.

 

 

Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht uit de zon staat voor 90% van de symptomen van vroege huidveroudering, huidschade en huidkanker. Telkens wanneer jouw huid blootgesteld wordt aan UV-licht, komt er huidschade voor. Het cumulatieve effect van herhaalde zonneschade veroorzaakt epidermale DNA schade, aanhoudende ontsteking en oxidatieve stress, die de gezondheid en het uiterlijk van uw huid negatief beïnvloeden. Onze genetische predisposities spelen een belangrijke rol bij het bepalen hoe je huid van nature kan omgaan met blootstelling aan zonnestralen. De SkinDNA ™ Test kan onthullen of jouw huid een grotere of minder natuurlijke genetische zonnebeschermingsfactor (gSPF ™) heeft en op basis van jouw resultaten kun we je een unieke, verbeterde huidverzorgingsstrategie aanbieden die speciaal is ontworpen om de grootste bescherming te bieden. Voor jouw huid op basis van jouw genen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 Genetische Markers SkinDNA ™ Test voor in deze categorie 

Zoals net al beschreven ontstaat iedere keer dat de huid blootgesteld wordt aan UV-licht, er enige schade voor en het cumulatieve effect van die herhaalde schade is epidermale DNA-schade, aanhoudende ontsteking en oxidatieve stress.

Symptomen van zonneschade omvatten: textuurveranderingen (grof rimpel en geel verkleuring), bloedvatveranderingen (gebroken capillairen en telangiectasias), pigmentveranderingen (leeftijdsplekken, bruine vlekken, freckling), bultjes op de huid (kerasoten) en huidkanker. Zonneschade kan vaak jaren duren voordat het aan de buitenkant zichtbaar is dat er schade is ontstaan en het te laat is. 

Het voorkomen van schade aan de huid die door de UV-straling van de zon wordt veroorzaakt, moet het belangrijkste aspect van jouw huidverzorgingsstrategie zijn. Behoorlijke UV-bescherming kan niet alleen helpen om huidveroudering te voorkomen en verdere schade aan de huid te veroorzaken, maar kan ook de omkering van sommige van de bestaande tekenen van veroudering vergemakkelijken. 

Jouw genen spelen een belangrijke rol bij het bepalen hoe goed je huid van nature kan omgaan met de effecten van de blootstelling aan zonnestralen.

Ultraviolet licht

Herhaalde blootstelling aan ultraviolet licht (UV-straling) uit de zon staat voor bijna 90% van de symptomen van vroege huidveroudering, huidschade en huidkanker. Vaak hebben de schadelijke effecten van de zon een grotere bijdrage aan huidveroudering dan alle andere factoren gecombineerd, inclusief de intrinsieke veroudering van huidcellen.

UVA-stralen (bekend als de 'verouderende' stralen) zijn een vorm van straling die zeer weinig onmiddellijke zichtbare effecten heeft. De effecten van UVA-straling worden vaak niet zichtbaar tot jaren later het sporen achter laat, vaak nadat de schade al is aangericht. Het spectrum van UVA is sterk genoeg om de bovenste lagen van de huid te omzeilen en de dieper lagen die bekend zijn als de Dermis te beschadigen. Het zijn overwegend deze stralen die ervoor zorgen dat de huid vroegtijdig verouderd. UVA-stralen breken overwegend door wanneer de zon onder een bepaalde hoek staat, in het algemeen tussen 8:00-10:00 en 14:00-18:00 . Deze stralen worden vergroot wanneer het licht - of overwegend bewolkt is en bij het reflecteren door glas heen zoals bij het rijden in een auto of in de buurt van ramen.

UVB Stralen (bekend als de 'brandende' stralen) zijn een vorm van straling die veel directer een zichtbaar effect heeft. In tegenstelling tot UVA-straling is dit spectrum niet sterk genoeg om in de diepe lagen huid door te dringen, waardoor de meeste schade wordt gedaan aan de oppervlakkige lagen die de vorm hebben van zonnebrand, vervellen, zwelling, pigmentatie en bruinheid van de huid. UVB-stralen zijn het meest overheersend wanneer de zon tussen 10:00 en 14:00 uur direct schijnt. 

 terug naar vorige pagina

Woordenlijst

 

Niet zeker wat sommige woorden betekenen? Onze woordenlijst kan u helpen...

 

8-oxo-G-radicaal

8-oxoG-radicalen wordt beschouwd als een van de ergste soorten vrij radicale soorten. Deze radicale wordt gegenereerd door blootstelling aan ioniserende stralingen zoals UV-licht. 8-oxo-G-radicalen kunnen schadelijke mutaties binnen de DNA-structuur veroorzaken en kunnen uiteindelijk de werking van cruciale genen beïnvloeden die vitale rollen spelen bij collageensynthese, bescherming en andere centrale taken.


Melanine

Pigment (kleur) gevonden in de huid. Melanine is essentieel bij het beschermen van de huid tegen de zon. De afgifte van melanine helpt bij het absorberen en afbreken van de schadelijke UV-straling van de zon en UV-gegenereerde vrije radicalen. De ​​reden waarom sommige mensen donkerder zijn dan anderen zijn door de hoeveelheid melanine die hun lichaam van nature produceert. Hoe efficiënter het lichaam is bij het produceren van melanine, des te meer uw huid in staat is om (in zekere mate) de UV-straling van de zon te weerstaan. Pigmentatie wordt algemeen gezien als een zonnebescherming en onderzoek heeft aangetoond dat donker gepigmenteerde huid een lager risico heeft op fotocarcinogenese (=de oprichting van kankercellen door de werking van het licht) dan lichtere huid.


Fotoproducten

Een vorm van DNA-schade, zij zijn chemische reacties die worden geproduceerd door de werking van het licht. Ze zijn voornamelijk gevormd uit UV-licht, weggelaten door de zon of door kunstmatige middelen, zoals een solarium. Fotoproducten kunnen een kwart van alle DNA-schade uitmaken.

 

terug naar vorige pagina