Kennisbank Aging Expert

De Aging Expert Kennisbank hebben wij ontwikkelt om jou samenvattend meer achtergrond informatie te geven van de SkinDNA test Mocht je meer informatie willen over de 5 verschillende DNA-testgebieden, dan verwijzen wij je graag door naar de desbetreffende pagina's onder het kopje "DNA-testgebieden".

 

Wat is Collageen?

 

Collageen is het belangrijkste basis eiwit dat de huid bij elkaar houdt. Collageen is slechts een duizend verschillende eiwitten in het lichaam. Het meest voorkomende eiwit is collageen. In feite maakt collageen meer dan een derde van alle eiwitten in het lichaam en ongeveer 75% van de huid.


Wat is een Eiwit?

Proteïne zijn de bouwstenen van het leven. Ze zijn essentieel om het menselijk lichaam te helpen bouwen, met inbegrip van spieren, bot, bloed en collageen. Proteïne stelt het lichaam in staat om goed te functioneren. Ze worden op allerlei manieren gebruikt: voedingsstoffen en zuurstof vervoeren naar vitale organen, inclusief de huid, en zijn essentiële gereedschappen die nodig zijn voor cellulaire reparatie.


Wat is Matrix Metalloproteinases (MMP's)?

Matrix Metalloproteinases (MMP) zijn cruciale spelers in de fysiologie van de huid. Ze breken beschadigde of versleten structurele eiwitten af, vergemakkelijken de tweede fase van wondgenezing, verhelder de wegen voor het verplaatsen van immuuncellen naar geïnfecteerde gebieden, enzovoort. MMP's zijn ook betrokken bij de afbraak en achteruitgang van de collageen fibrillen gevonden in de extracellulaire matrix van menselijk weefsel.


Wat is Elastine?

Elastine is een eiwit dat in het bindweefsel voorkomt, dat elastisch is. In de huid helpt Elastine de flexibiliteit door een terugslag reactie te geven als de huid getrokken of geknepen wordt. Genoeg elastine in de huid betekent dat de huid na een trek of een knijp naar zijn normale vorm zal terugkeren. Het helpt ook de huid glad te houden, aangezien het zich uitstrekt om normale activiteiten op te nemen, zoals een spier buigen of de mond openen en sluiten om te praten of eten.


Wat is Glucose?

Glucose is de belangrijkste bron van brandstof voor het genereren van energie. Het is een soort suiker die komt uit het verteren van koolhydraten in een chemische stof die we gemakkelijk kunnen omzetten in energie. Maar glucose heeft zijn donkere kant. Als het niet goed gemetaboliseerd is, kan Glucose zich aan eiwitten binden en abnormale chemische bruggen vormen die de weefselelasticiteit geleidelijk zal schaden. Dit proces wordt Glycatie genoemd.


Wat is Glycatie?

Glycatie gebeurt wanneer overmatige lichaams-glucosemoleculen koppelen aan de collageen- en elastinevezels van de huid. Deze verknoping kan chemische bruggen vormen tussen deze eiwitten. Geglyceerde vezels kunnen stijf, minder elastisch en verminderd regeneratief zijn, wat kan leiden tot schade zoals slapheid, barsten en een dunnere huid.


Wat is 8-oxo-G-radicaal?

8-oxoG-radicalen wordt beschouwd als een van de ergste soorten vrij radicale soorten. Deze radicale wordt gegenereerd door blootstelling aan ioniserende stralingen zoals UV-licht. 8-oxo-G-radicalen kunnen schadelijke mutaties binnen de DNA-structuur veroorzaken en kunnen uiteindelijk de werking van cruciale genen beïnvloeden die vitale rollen spelen bij collageensynthese, bescherming en andere centrale taken.


Wat is Melanine?

Pigment (kleur) gevonden in de huid. Melanine is essentieel bij het beschermen van de huid tegen de zon. De afgifte van melanine helpt bij het absorberen en afbreken van de schadelijke UV-straling van de zon en UV-gegenereerde vrije radicalen. De ​​reden waarom sommige mensen donkerder zijn dan anderen zijn door de hoeveelheid melanine die hun lichaam van nature produceert. Hoe efficiënter het lichaam is bij het produceren van melanine, des te meer uw huid in staat is om (in zekere mate) de UV-straling van de zon te weerstaan. Pigmentatie wordt algemeen gezien als een zonnebescherming en onderzoek heeft aangetoond dat donker gepigmenteerde huid een lager risico heeft op fotocarcinogenese (=de oprichting van kankercellen door de werking van het licht) dan lichtere huid.


Wat zijn Fotoproducten?

Een vorm van DNA-schade, zij zijn chemische reacties die worden geproduceerd door de werking van het licht. Ze zijn voornamelijk gevormd uit UV-licht, weggelaten door de zon of door kunstmatige middelen, zoals een solarium. Fotoproducten kunnen een kwart van alle DNA-schade uitmaken.


Wat zijn Vrije Radicalen?

Vrije radicalen zijn zeer reactieve kortlevende moleculen die vrijwel elk molecuul in ons lichaam kunnen beschadigen, met inbegrip van de belangrijke cellulaire structuren die in het lichaams grootste orgaan voorkomen: de huid.  Dit soort vrije radicalen schade leidt tot het genereren van nog meer vrije radicalen. Het is een kettingreactie die in alle lagen van de huid verwoest kan worden - waaronder de Hypodermis, Dermis en de bijzonder kwetsbare Epidermis!


Wat is Glutathion?

Glutathion is een van de belangrijkste intracellulaire antioxidanten van het lichaam. Glutathion speelt een centrale rol bij het afschrikken van vrije radicalen en is een belangrijke lijn van verdediging tegen ziekten, toxines, verontreinigende stoffen en straling, die alle schade aan onze huidcellen kunnen veroorzaken.


Wat is Waterstof Peroxide

Waterstofperoxide wordt geproduceerd als een bijproduct van Superoxide radicalen tijdens het zuurstof metaboliseringsproces. Naarmate zuurstof het lichaam binnengaat ontstaat door middel van Superoxide Dismutase (SOD) de omvorming van de Superoxides (welke gevonden worden in zuurstof) in waterstofperoxide. Waterstofperoxide wordt dan omgezet in water en wordt uitgescheiden door je lichaam. Deze constante cyclus is een noodzakelijk proces om ons lichaam te kunnen laten functioneren. Als echter waterstofperoxide niet volledig is afgebroken, kunnen hydroxylradicalen gevormd worden. 

Hydroxyl radicalen zijn een type vrije radicalen die zeer schadelijk kunnen zijn voor uw lichaam. Ze kunnen cellulaire schade veroorzaken, DNA Mutaties en kunnen invloed hebben op veroudering en levensduur.


Wat is Oxydatie?

Oxidatie vindt plaats wanneer de opwekking van vrije radicalen in ons lichaam, het vermogen van het lichaam om ze te neutraliseren en te elimineren overschrijdt. Deze onbalans kan het gevolg zijn van een gebrek aan anti-oxidantcapaciteit veroorzaakt door verminderde productie, of door een overvloed aan vrije radicalenproductie. Als het niet goed wordt afgebroken, kunnen de overmaat vrije radicalen de lipiden-, eiwit- en DNA-structuur van een cel beschadigen, waardoor de normale functie wordt belemmerd. Hierdoor is oxidatie betrokken bij een groeiende lijst van menselijke ziekten, evenals in het interne en externe verouderingsproces.


Wat zijn Quinones?

Quinonen zijn zeer actieve moleculen die kunnen voortvloeien uit milieuvervuiling, waaronder UV-straling, industriële installaties, uitlaatgassen, koolstof en sigarettenrook. Eenmaal geabsorbeerd in de huid, kunnen ze, indien ze niet efficiënt afgebroken zijn, in de wand van de huid oxideren. Dit kan ervoor zorgen dat de huid lichtgevoelig wordt, de collageenafbraak versnelt en de gevoeligheid van de huid voor milieuvervuiling verhogen.


Wat is Superoxide Dismutase?

Superoxide Dismutase (SOD) is ongetwijfeld het meest cruciale anti-oxidant van het lichaam.  Het speelt een cruciale rol in het verminderen van oxidatieve stress en is verantwoordelijk voor het afbreken van de meest gevaarlijke vrije radicalen van allen: Superoxide radicalen. 


Superoxide radialen worden geproduceerd als een bijproduct van zuurstof. Superoxide Dismutase speelt een essentiële rol die nodig is voor het omzetten van superoxide radicalen in een minder gevaarlijke stof genaamd waterstofperoxide. Van daaruit wordt waterstofperoxide vervolgens in water afgebroken en wordt veilig uit het lichaam uitgescheiden. 

Als Superoxide radicalen niet afgebroken zijn, kunnen ze enorme lichamelijke schade veroorzaken, met inbegrip van ontstekingsproblemen, vroegtijdige veroudering en onze levensduur.


Wat zijn Epoxiden?

Chemische verbindingen die leiden tot trauma en schade aan huidcellen. Ze kunnen de basis leggen voor de vernietiging van vrije radicalen, verhogen van de cellulaire schade, veroorzaken collageen afbraak en de huidgevoeligheid verscherpen. 
Deze chemische verbindingen kunnen afkomstig zijn van luchtvervuiling, sigarettenrook en uitlaatgassen.


Wat zijn Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAH's)?

Zeer giftige chemische verbindingen. Losgelaten van dagelijkse verontreinigende stoffen zoals het verbranden van hout, kolen, diesel en afval, industriële activiteiten, uitlaatgassen en sigarettenrook.


Wat is Xenobiotica?

Schadelijke toxines die voorkomen in verontreinigende stoffen zoals PAH's. Deze schadelijke toxinen omringen ons in ons dagelijks leven. Als niet afgebroken worden, kunnen epoxiden zeer schadelijk zijn voor het lichaam m.b.t. het vrijkomen van een golf van vrije radicalen.